
Cyberrisico’s voor thuiswerkers enorm gegroeid tijdens coronacrisis
CrowdStrike, een cybersecurity technologiebedrijf uit Californië, constateerde in de afgelopen maanden (februari tot april 2020) wereldwijd een toename van honderd keer zo veel malafide bestanden ten opzichte van het vorige kwartaal. Ook het aantal digitale inbraken was in het eerste kwartaal dit jaar twee keer zo hoog dan in heel 2019. Nu overal ter wereld vanwege het coronavirus op afstand wordt gewerkt, slaan cybercriminelen dus graag hun slag.
Eigen cyberveiligheid hoog ingeschat
Cyber Security Specialist Ronald Pool geeft aan dat cybercriminelen graag misbruik maken van grote rampen en onzekerheid. Het is dan ook niet voor niks dat sinds de Covid-19 lockdown een flinke toename is te zien in het aantal cyberaanvallen.
Uit de Work Security Index van CrowdStrike, waarbij 255 senior beslissers zijn ondervraagd, blijkt onder andere dat slechts 42 procent van de ondervraagden inziet dat de kans op ernstige cyberrisico’s door thuiswerken toeneemt. Negen op de tien beslissers denkt bovendien dat de apparaten waarop thuis wordt gewerkt, voldoende beschermd zijn tegen cyberaanvallen. Een groot deel van de senior beslissers onderschat dus het thuiswerken en overschat juist hun eigen beveiliging.
Cybercriminaliteit tegengaan
De grootste uitdaging voor organisaties lijkt het veelvuldige gebruik van persoonlijke apparaten met standaard cybersecurity-software te zijn. Omdat deze op thuisgebruik zijn gericht, kunnen ze organisaties niet het beveiligingsinzicht van een cloud-gebaseerde oplossing bieden. Het is dan ook cruciaal dat bedrijven over cybersecurity beschikken die hen tegen deze dreigingen beschermt, ongeacht het apparaat waarop medewerkers werken en vanaf welke locatie.
Human firewall
Naast technische maatregelen is het tevens zeer belangrijk om de ‘human firewall’ te versterken. Leer phisingberichten herkennen. Kijk naar het bericht en de afzender en klik nooit zomaar op een link. Neem bij twijfel altijd contact op met de instelling in kwestie, om te controleren of het inderdaad van hen afkomstig is. Daarnaast is het belangrijk openbare WiFi-netwerken zoveel mogelijk te vermijden en het liefst gebruik te maken van een VPN-verbinding, zodat dataverkeer is afgeschermd via encryptie. Een ander dringend advies is om nooit hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor meerdere websites.
Veilige ICT-oplossingen dankzij eLive
Met eLive als ICT-partner zorg je ervoor dat data beschermd is tegen cyberaanvallen en dat je organisatie is voorzien van een veilige ICT-infrastructuur. Met het oog op de laatste ontwikkelingen, geven onze specialisten graag advies over specifieke beveiligingsmaatregelen voor jouw organisatie. Wens je graag meer informatie of advies? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via het online contactformulier of via telefoonnummer 088 – 550 5600.